juoksuvarusteet

Juoksijan tärkeimmät varusteet

Usein sanotaan, että juoksu on helppo ja halpa laji, koska siihen ei tarvita kalliita välineitä ja kausikortteja. Tämä on ihan totta, ja hyvään alkuun pääsee jo pelkillä lenkkareilla, mutta toisaalta juoksuharrastuksen edetessä hyvillä varustevalinnoilla voi tehdä juoksusta nautinnollisempaa, helpompaa ja tehokkaampaakin. Tässä kirjoituksessa vinkkaamme muutamia juoksijan tärkeimpiä varusteita.

 

 Juoksulenkkarit - ehdoton ykkönen

Juoksulenkkarit on ehdottomasti juoksijan tärkein varuste, ja jos pitää valita mihin rahasi tässä harrastuksessa laitat, laita ne hyviin lenkkareihin. Hyvät lenkkarit ei toisaalta välttämättä tarkoita urheiluliikkeen kalleinta mallia, vaan omaan jalkaan ja omaan askellukseen parhaiten sopivinta mallia. Juoksukenkien valinnasta löytyykin Juoksuklubin blogista aiemmin kirjoitettu juttu.

 


Toiset juoksulenkkarit?

Jaloille on hyödyllistä, jos ne saavat vaihtelua erilaisissa kengissä juoksemisesta. Aloittelevan juoksijan ei ole tarpeen ostaa useampia kenkäpareja, mutta konkarijuoksijat juoksevat usein pitkät hitaat lenkit paremmin vaimennetulla kengällä ja lyhyemmät vauhtitreenit kevyemmällä tossulla. Lisäksi poluilla juokseva saattaa haluta panostaa polkujuoksukenkiin ja talvella juokseva taas nastallisiin tai nastattomiin talvijuoksukenkiin. Valinnanvaraa siis löytyy, ja jossain vaiheessa juoksijan uraa monella juoksijalla alkaakin kenkäpareja kertyä kaappiin useammat. Mutta kuten sanottu, pitkälle pärjää myös sillä ensimmäisellä kenkäparilla!

 

Juoksuvyö

Juoksuvyössä kulkee mukana puhelin, avaimet ja ehkä jotain muutakin pientä. Hyvä juoksuvyö ei ole liian pieni eikä liian suuri, ja joustavaa kangasta oleva pussiosa auttaa tavaroita pysymään mukana hölskymättä. Hyvässä juoksuvyössä on säädettävä vyötäröhihna ja oman tarpeen mukaan voi miettiä, kaipaako useampaa erillistä taskua, joustavia lenkkejä energiageelejä varten tai vaikka heijastavia yksityiskohtia. 

Lue myös: 4 tapaa kuljettaa puhelinta mukana lenkeillä!

 

Kuulokkeet

Monet kuuntelevat lenkillä musiikkia, äänikirjoja - tai Juoksuklubin audiotreenejä! Kaikista tärkein ominaisuus hyville juoksukuulokkeille on hyvä istuvuus, jotta ne pysyvät korvissa kovassakin menossa. Lisäksi plussaa langattomuudesta, ja joskus vastamelutoiminnostakin voi olla hyötyä (tämä riippuu ympäristöstä ja muistathan, että usein on myös tärkeää kuulla ympäristön äänet!). Pitkiä lenkkejä juoksevilla kuulokkeiden akunkesto on myös tärkeää. Sopivien juoksukuulokkeiden valinnasta voit lukea lisää vinkkejämyös blogissamme.

  

Urheilukello ja sykemittari

Urheilukellon tärkeimpiä ominaisuuksia ajanoton lisäksi on GPS (joka mahdollistaa myös vauhdin näyttämisen) sekä rannesykemittaus. Nämä ominaisuudet toki löytyvätkin suurimmasta osasta nykymalleja, ja useimmista malleista löytyy valtavasti muitakin kiinnostavia ominaisuuksia unenseurannasta veren happisaturaatiomittareihin. Sykkeen seuranta lenkillä ei ole välttämätöntä, mutta siitä on hyötyä erityisesti silloin, kun omat sykerajat on testattu ja tiedossa, ja niiden avulla haluat ohjata, optimoida ja seurata omaa harjoitteluasi. Nykyajan juoksijalla urheilukellon tallentama data toimii samalla myös harjoituspäiväkirjana, jota voi tarkastella kellon oman sovelluksen kautta.

 

Juomapullo

Tunnin lenkille ei vielä tarvitse ottaa juotavaa mukaan, mutta kun lenkin pituus alkaa pidentyä 1,5 tuntiin, tarvitaan nestettä jo kesken lenkinkin. Kuumalla säällä juotavaa tarvitaan lyhyemmilläkin lenkeillä. Jos mahdollista, juostessa ei kannata kuljettaa mitään kädessä, joten juotavatkin kannattaa kuljettaa mieluummin juomavyössä tai juoksuliivissä. Juomavyössä kulkee mallista riippuen noin puolisen litraa vettä pienissä pulloissa. Pitkän matkan juoksijoille tämäkään määrä ei ehkä riitä, ja silloin suosittelemme juomaliiviä, jossa lötköpulloja voi kuljettaa liivin etupuolella ja isomman juomarakon voi laittaa taakse reppuosaan. Juomaliivissä saakin kulkemaan jo pari-kolmekin litraa juotavaa. Mukavuustekijä on tässä myös tärkeä - monen mielestä juoksuliivi istuu juomavyötä paremmin ja hölskymättä, mutta tämä on tietysti makuasia!

 

Juoksuvaatteet

Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä vaatteet! Jos juoksulenkkareiden lisäksi saisit pitää vaatekaapissasi vain viisi vaatekappaletta juoksuun, suosittelisimme näitä: juoksusukat (ei hierrä ja mene ruttuun kuten tavalliset puuvillasukat), juoksuliivit (naisille aivan ehdoton!), tekninen t-paita, ohut juoksutakki ja trikoot/shortsit. Tällä listalla pärjää hyvin kesäkauden, mutta kylmillä keleillä listaan pitää lisätä ainakin kerrastopaita ja -housut, pipo ja hanskat. Pakkaskelillä takkikin pitänee vaihtaa paksumpaan. Kaiken kaikkiaan juoksuvaatteissa kannattaa suosia hengittäviä ja nopeasti kuivuvia materiaaleja, jotka tuntuvat mukavilta, eivät hierrä ja sopivat säähän. Suosi varsinkin kylmällä säällä kerrospukeutumista: alin kerros siirtää kosteutta pois iholta, välikerros lämmittää, ja uloin kerros suojaa sateelta ja tuulelta.

 

Kuten jokaisessa lajissa, myös juoksussa varusteilla voi kikkailla ihan niin paljon kuin haluaa ja kyllä niihin saa rahaakin uppoamaan niin halutessaan. Tästä huolimatta kannattaa muistaa, että tästäkin listasta se ainoa oikeasti tärkeä on kohta yksi eli lenkkarit, ja muiden varusteiden osalta kaappia ehtii täydentämään pikkuhiljaa ja tarpeen mukaan.

Haluatko lisää motivoivia juttuja juoksusta? Tilaa Juoksuklubin uutiskirje!

Saat lisää juoksuun liittyviä vinkkejä ja artikkeleita sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa, kun tilaat Juoksuklubin uutiskirjeen. Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit perua tilauksen milloin haluat.