nauti juoksusta

Miten saada juoksu tuntumaan hyvältä ja nauttia lenkeistä?

Meille kaikille juoksijoille ovat tuttuja myös niin sanotut tahmeat juoksupäivät tai pidemmätkin jaksot, jolloin juoksu ei vain kulje ja motivaatio lenkille lähtöön on pyöreät nolla. Onneksi rytmistä kiinni saamiseen on pari hyvää täsmävinkkiä, jolla juoksun saa pikku hiljaa tuntumaan hyvältä ja lenkeistä oppii nauttimaan. 

Kokosimme blogiin vinkkejä uusimmalta Nauti juoksusta -juoksukurssiltamme, joka syntyi juoksuklubilaisten toiveista: aloittaa tai jatkaa juoksun harrastamista ilman suorityspaineita, omaa vauhtia, päivän vireeseen sopien. Juoksu on mahtava harrastus, eikä meidän kaikkien tarvitse tähdätä aina pidemmälle matkalle tai parempaan aikaan - jo se, että lenkeille on aina kiva lähteä on oikein hyvä tavoite! 

Opi nauttimaan juoksusta näillä vinkeillä

1. Hidasta juoksuvauhtia
Jokaista lenkkiä ei kuulu juosta oman jaksamisen ylärajalla. Jos tarkoituksena on lähteä peruskestävyyslenkille, sykkeen on pysyttävä niin matalana, että olo on koko ajan kevyt ja milloin tahansa jaksaisit nostaa vauhtia. Usein tämä tarkoittaa, että pk-lenkeillä myös hyvällä omallatunnolla hidastaa vauhtia tai vaikka kävellä välillä. Kun juokset kevyet lenkit hitaammin, jaksat kovavauhtisilla lenkeillä juosta kovempaa!
2. Muista monipuolisuus harjoittelussa
Monipuolinen harjoittelu tarkoittaa, ettei jokaista lenkkiä kuulukaan juosta samalla vauhdilla: suurin osa lenkeistä pitäisi olla kevyitä peruskestävyyslenkkejä, mutta väliin ripotellaan tehokkaampia vauhti- ja intervalliharjoituksia. Harjoittelun monipuolisuus tarkoittaa myös sitä, että pidät juoksun ohella kiinni lihaskunnosta ja kehonhuollosta, jolloin juoksukin kulkee kevyemmin ja vammattomammin!

Juoksuklubin juoksun audio-ohjelmien parissa pääset valmentajan ohjein harjoittelemaan monipuolisen ohjelman kanssa.
2. Valitse itselle sopiva juoksutavoite

Toinen juoksija saa buustia ja motivaatiota kisatavoitteista. Toiselle juoksuharrastuksen tavoitteeksi riittää hyvä fiilis ja parempi jaksaminen arjessa. Käytä hetki aikaa sen miettimiseen, mitä juoksuharrastukseltasi haluat, minkälainen on juuri sinun unelmiesi juoksuharrastus ja mikä on sinun tavoitteesi.3. Älä vertaa itseäsi muihin juoksijoihin

Kun olet miettinyt omaa tavoitettasi ja sitä, minkälaisen juoksuharrastuksen juuri sinä haluaisit, älä lähde vertailemaan sitä muihin. Joku muu saa harjoitella ultrajuoksukisoihin, mutta se ei tarkoita että sinä olisit yhtään huonompi vaikkei se olisikaan sinun tavoitteesi. Myöskään lenkkipolulla ei omaa vauhtia kannata verrata muiden vauhteihin - oma vauhti paras vauhti!4. Juoksuvarusteet kuntoon

Juoksussa onneksi pärjää aika vähilläkin varustehankinnoilla. Juoksijan tärkeimmät varusteet ovat hyvät juoksulenkkarit, ja niihin kannattaa panostaa ja niitä kannattaa myös päivittää uusiin aina tarvittaessa. Vaihtelevissa sääoloissa toki muutkin varusteet tekevät juoksusta nautinnollisempaa, kuten sateella vedenkestävä juoksutakki tai talvella merinovillaiset aluskerrastot.
5. Hae elämyksiä juoksupoluilta
Juoksu on helppo harrastus, koska lenkille voi lähteä suoraan kotiovelta. Mutta joskus on kiva hakea uusia elämyksiä vaikkapa lähtemällä lenkille vähän kauempana sijaitsevalle erityisen kauniille lenkkireitille, osallistumalla juoksutapahtumaan tai vaikka Juoksuklubin ensi kesän juoksuleirille!

 

Tutustu myös Juoksuklubin Nauti juoksusta -kurssiin, joka juoksuvalmennus juoksun ilon löytymiseen, kehittymiseen ja säännöllisen juoksuharrastuksen ylläpitämiseen!

Haluatko lisää motivoivia juttuja juoksusta? Tilaa Juoksuklubin uutiskirje!

Saat lisää juoksuun liittyviä vinkkejä ja artikkeleita sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa, kun tilaat Juoksuklubin uutiskirjeen. Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit perua tilauksen milloin haluat.