juoksukoulu verkkovalmennus

Juoksuklubin Saijan suunnittelemat Juoksu- ja Kävelykoulu audiotreeniohjelmat Storytelissä!

Audiotrendi ulottuu myös liikuntaan – pelkkään ääneen perustuvat juoksu- ja kävelyvalmennussarjat löydät Storytelistä!

Uutinen julkaistu 27.8.2021

Storytelin audiosarjat Juoksu- ja Kävelykoulu ovat alusta lähtien äänimuotoon suunniteltuja  juoksu- ja kävelyvalmennusohjelmia. Oikeatempoinen musiikki tukee harjoittelua, eikä liikkujan aikaa kulu sopivan soittolistan kokoamiseen. Ammattilaisvalmentaja osaa ajankulun perusteella kertoa juoksu- tai kävelytahdin ja kuinka pitkiä pätkiä aloittelijan tulisi lenkkeillä kerrallaan. Valmentaja kuulokkeissa myös kertoo, milloin lenkissä ollaan puolivälissä, jolloin kuulija voi kääntyä takaisin.

Lue myös juoksuvalmentajan vinkit hyvien juoksukuulokkeiden valintaan >>

Audiotreenit ovat hyvin matalan kynnyksen tapa liikkua. Harjoitukset kannustavat lempeästi lenkkeilyharrastuksen alkuun ja aloittaa voi täysin nollasta. Niille, joille juoksu ei sovi, Storytelistä lötyy Kävelykoulu, jossa nautitaan lempeästä kuntoilusta ja ulkoilusta.

Audiotreenien tekijä, juoksuvalmentaja Saija Huhtiniemi on toiminut juoksuvalmentajana ja yrittäjänä jo kymmenen vuoden ajan. Audiomuotoisia treenejä hän on tehnyt keväästä 2020 alkaen. Storytel Original -tuotantona audiotreenit esitellään nyt ensimmäistä kertaa myös äänikirjapalvelun käyttäjille.

– Tavoitteenani on kannustaa jokaista lenkkeilemään, sillä uskon, että jokainen ihminen on luotu siihen. Jos juokseminen on tuntunut aiemmin pahalta, uskon, että syynä on se, että on lähdetty liikkeelle liian kovalla vauhdilla. Siihen nämä audiotreenit sopivat todella hyvin, sillä voin koko ajan muistuttaa, että nyt ei ole tärkeää pinnistellä maksimitehoilla, vaan luoda juoksemisesta tai kävelystä elämäntapa. Se tarkoittaa, että täytyy lenkkeillä usein ja hitaasti eikä täysillä ja harvoin, Huhtiniemi sanoo.

Audiotreeneistä pelastus sohvaperunoille

Audiotreenit ovat mukana kuulokkeissa missä ja milloin vain, joten formaatti sopii erityisen hyvin juuri aloitteleville liikkujille.

Juoksemiseen ääniohjattu valmennus sopii erityisen hyvin, sillä monesti suuren porukan juoksuharjoittelussa on rytmieroja. Jollekin tahti on liian kova ja toisille liian hidas.

– Mielestäni paras mittari juoksussa on aika eikä kilometrit. Siksi audiotreeni on loistava konsepti, sillä siinä jokainen saa saman valmennuksen, mutta voi edetä omaan tahtiin. Oman kehon kuunteleminen onkin juoksun tärkeimpiä oppeja, Huhtiniemi sanoo.

Myös lenkkeilyn toistuvuus on itse määriteltävissä audiotreenien muodossa. Ei tarvitse valita tiettyä päivää, vaan voi ottaa vastaan valmennuksen juuri silloin, kuin itselle parhaiten sopii.

Juoksutekniikkaa ja hyvinvointia arkeen kehopositiivisesti

Juoksukoulun kymmenen puolen tunnin audiolenkin aikana saadaan myös paljon tietoa juoksutekniikasta, kuten askeltiheydestä, juoksuasennosta ja kestävyydestä. Jokaisella lenkillä on oma teemansa, joka laajenee myös muuhun elämään. Esimerkiksi Rytmi-jaksossa käsitellään sekä askellusta että juoksuharrastuksen sovittamista arkeen.

Myös esimerkiksi syöminen on asia, joka askarruttaa lähes jokaista juoksijaa tasoon katsomatta. Huhtiniemi antaa perusvinkkejä lenkkipäivien ruokavalioon, jossa ei tarvita keittiövaakaa tai kalorinlaskentaa. Tavoitteena on jaksaminen ja hyvä olo, ei laihdutus.

Valmentajan vinkkejä arkeen

Entä mitä tehdä silloin, kun ei vain millään jaksaisi lähteä lenkille? Huhtiniemi pureutuu aiheeseen Juoksukoulun viidennessä jaksossa, mutta jakaa lyhyesti kolme pointtia:

  1. “Muista se fiilis, mikä tulee – huonostikin kulkeneen – lenkin jälkeen.
  2. Huijaa itseäsi! Mene vaikka vain 15 minuutin lenkille, kunhan astut ulos.
  3. Oletko ihan oikeasti väsynyt, ylirasittunut tai tulossa kipeäksi? Joskus täytyy myös jäädä kotiin lepäämään.”

Saija Huhtiniemi (FM) on liikuntaneuvoja, personal trainer, Marathon Trainer -juoksuvalmentaja, ryhmäliikunnanohjaaja ja yrittäjä. Hän on valmentanut kuntojuoksijoita ja ohjannut juoksukouluja vuodesta 2011 alkaen. Hänen Juoksuklubi-audiotreeninsä ovat vieneet jo tuhansia suomalaisia lenkkipolulle. Saijan juoksutreenit pohjautuvat tutkittuihin, ammattijuoksijoidenkin soveltamiin kestävyysvalmennusoppeihin ja harjoitustapoihin, mutta niitä sovelletaan lempeästi kuntoliikkujan tarpeisiin sopiviksi, päämääränä aito liikunnan ilo.

Kymmenosaiset Juoksu- ja Kävelykoulu-audiotreenisarjat ovat kuunneltavissa yksinoikeudella Storytelissä.

Haluatko lisää motivoivia juttuja juoksusta? Tilaa Juoksuklubin uutiskirje!

Saat lisää juoksuun liittyviä vinkkejä ja artikkeleita sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa, kun tilaat Juoksuklubin uutiskirjeen. Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit perua tilauksen milloin haluat.