Juoksuharjoittelu ja palautuminen - miten löytää balanssi arjen keskellä?

Liikunnan suhteen on tärkeää muistaa, että liikunta on sinua varten, etkä sinä liikuntaa varten. Aina ei tarvitse, eikä kannatakaan tavoitella pidempää matkaa tai kovempia vauhteja. Kokonaiskuormituksen kannalta on tärkeää tarkastella myös omaa elämäntilannetta ja käytössä olevia voimavaroja. 

Mieli ja treenien kulku kertoo palautumisesta

Omat tuntemukset ovat paras mittari kuormituksen ja palautumisen välisen suhteen arvioimiseen. Siksi on tärkeää olla koko harjoituskauden ajan tietoinen siitä, miten treenit sujuvat. Yhdestä tai muutamasta huonosta treenistä ei tarvitse huolestua, mutta jos huomaat, että treenaaminen tuntuu jatkuvasti raskaalta, ja esimerkiksi muutaman viikon ajan treenit eivät suju hyvin, on hyvä pysähtyä miettimään, voisiko syy olla riittämätön palautuminen ja/tai univaje, jotka vaikuttavat motivaation ja suorituskyvyn vähenemiseen.

Kun rasituksen ja palautumisen välinen tasapaino on kohdallaan, yleensä keho tuntuu hyvältä ja mieliala on korkealla. Palautumisen tilaa voidaan arvioida kysymyksillä, jotka liittyvät väsymykseen, virkeyteen, ärtyneisyyteen ja unen laatuun. Onkin hyvä välillä pysähtyä ja pohtia seuraavia asioita:

  • Miten treenit ovat sujuneet viimeisen viikon aikana?
  • Kuinka energinen olet tuntenut itsesi arjen askareissa; oletko ollut virkeä vai väsynyt?
  • Onko sinulla ollut poikkeuksellisen paljon ärtyneisyyttä?
  • Millainen on ollut unesi laatu viime aikoina?

Palautuminen ja rentoutuminen vapaa-ajalla

Kaikilla on omat tapansa viettää vapaa-aikaa ja rentoutua. Tärkeintä kuitenkin on, että teet jotain, mikä saa mielen pois työasioista ja mikä tuntuu sinusta mukavalta. Muista, että tekemisen ei aina tarvitse olla tuottavaa ja tehokasta – joskus laiskottelukin on tarpeen!

Hyvä tavoite olisi varata jokaiselle päivälle hetki, jolloin voit todella rentoutua ja tehdä jotain, mikä vie ajatuksesi pois töistä ja tuo sinulle iloa. Muista kuitenkin, että vaikka someen ja netin selailu voivatkin auttaa unohtamaan työasiat hetkeksi, ne eivät välttämättä rauhoita hermostoa vaan vaikutus voi olla itseasiassa päinvastainen. Kannattaakin harkita muita rentoutumisen tapoja!

Tavoitteet elämäntilanteen mukaan

Stressaavassa elämäntilanteessa ei välttämättä ole järkevää noudattaa tiukkaa treeniohjelmaa, sillä riski ylikuormittumiseen kasvaa merkittävästi, eikä samalla välttämättä edistetä kuntoa. Juoksuharrastusta voi harjoittaa ilman kilpailuihin osallistumista tai tavoitteiden asettamista matkan tai vauhdin suhteen. Juoksemisen tavoitteena voi olla pelkkä terveys, hyvä kunto ja hyvä mieli – se on aivan riittävä motivaattori! Tai juoksemisen tavoitteet voivat muuttua elämäntilanteiden mukaan: stressaavaan ja kiireiseen elämään harvoin sopii tavoitteellinen maratonin valmistelu, mutta tilanne voi muuttua tulevaisuudessa ja siten myös tavoitteet.

Lue myös: Maksimoi juoksulenkistä palautuminen näillä valmentajan ohjeilla

 

Haluatko lisää motivoivia juttuja juoksusta? Tilaa Juoksuklubin uutiskirje!

Saat lisää juoksuun liittyviä vinkkejä ja artikkeleita sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa, kun tilaat Juoksuklubin uutiskirjeen. Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit perua tilauksen milloin haluat.