juoksuharjoittelu-palautuminen

Maksimoi juoksulenkistä palautuminen näillä valmentajan ohjeilla

Saamme usein kysymyksiä Juoksuklubin valmennettavilta, miten sovittaa juoksuharjoitukset osaksi arkea niin, että että ehdit palautua harjoitusten välissä, ja juoksu kulkee paremmin? Joskus tossu lentää ja joskus taas askel tuntuu raskaalta. Lue tästä vinkit siihen, miten pystyt itse vaikuttamaan siihen, että askel kulkee! 

1. Palautuminen lenkkien välissä 

Optimaalisinta olisi, jos juoksupäivien välissä olisi aina kevyt päivä. Lepopäivänä voit toki kävellä tai harrastaa muuta kevyttä liikuntaa tai hyötyliikuntaa. Erityisesti kannattaa pitää kevyt päivä ennen ja jälkeen vauhtikestävyystreenipäivää, jotta pääset tekemään harjoituksen hyvällä vireellä ja toisaalta annat elimistölle myös mahdollisuuden palautua kovan harjoituksen jälkeen. 

2. Syöminen

Syöthän riittävästi ja sopivalla rytmillä treeneihin nähden? Tossu ei lennä, jos elimistössä ei ole energiaa, mutta toisaalta et voi syödä juuri ennen lenkille lähtöä. Ennakoi juoksutreenit syömällä ravitsevasti jo useampaa tuntia ennen lenkkiä. Muista myös syödä mahdollisimman pian lenkin jälkeen sekä hyvälaatuista hiilihydraattia että proteiinia sisältävää ruokaa, jotta elimistö pystyy palautumaan. Juoksuharrastus kasvattaa energiantarvetta, ja syömällä riittävästi ja monipuolisesti vältät myös pahimmat himot epäterveellisten välipalojen syömiseen. 

3. Juominen

Juothan riittävästi vettä ja syöthän riittävästi ja sopivalla rytmillä? Elimistön hyvä nestetasapaino on edellytys palautumiselle. Juominen juuri ennen lenkkiä ei kannata, sillä silloin neste jää helposti hölskymään ikävästi mahaan. Juo heti lenkin jälkeen puoli litraa vettä ja seuraavan tunnin sisällä toiset puoli litraa! 

4. Lepo ja uni

Kiireisenkin elämänrytmin keskellä on muistettava, että päivään olisi hyvä mahtua pieniä lepohetkiä ja taukoja. Rauhoita ilta ennen nukkumaanmenoa niin, että uni tulee nopeammin ja saat yön aikana mahdollisimman paljon syvää, palauttavaa unta. Kokeile vaikka, auttaisiko juoksulenkkien keveyteen se, että menet joka ilta puoli tuntia aikaisemmin nukkumaan. Paras yksittäinen harjoittelua tehostava keino on nimittäin yöunen pidentäminen! 

Lue myös blogistamme näkökulmia juoksijan palautumiseen niin fyysisestä rasituksesta kuin henkisestäkin kuormituksesta.

Haluatko lisää motivoivia juttuja juoksusta? Tilaa Juoksuklubin uutiskirje!

Saat lisää juoksuun liittyviä vinkkejä ja artikkeleita sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa, kun tilaat Juoksuklubin uutiskirjeen. Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit perua tilauksen milloin haluat.