paljasjalkajuoksu

Paljasjalkajuoksu vahvistaa juoksijan jalkateränlihaksia

Paluu esivanhempiemme juoksutyyliin

Esivanhempamme olivat juoksijoita. Nykyihmisen ja simpanssin fysiologiset erot liittyvät nimenomaan siihen, että me ihmiset olemme nousseet pystyasentoon ja kehomme on sopeutunut kestävyysjuoksijaksi. Ihmiskunnan elinehtona onkin ollut väsytysmetsäsys, jossa metsästäjä väsytti saaliinsa juoksemalla tämän perässä, kunnes saaliseläin väsyi. Sanomattakin on selvää, että esi-isämme eivät juosseet huippuvaimennetuilla juoksulenkkareilla vaan paljain jaloin. Jos mielesi tekisi kokeilla ottaa mallia esi-isistämme, tee se! Paljasjalkajuoksu on hauskaa!

Lue myös vinkkimme juoksuharjoitteluun kesällä >>

Parasta jalkajumppaa

Jos ajatus esivanhempiemme juoksutyylistä ei motivoi kokeilemaan paljasjalkajuoksua, voit miettiä, kuinka hyvää paljain jaloin liikkuminen tekee jalkateriesi lihaksille! Useimmiten jalat ovat niin tottuneita kävelemään ja juoksemaan kengissä, että jalkaterän lihaskset ovat päässeet hieman laiskistumaan. Voit verrata tätä vaikka siihen, kuinka core-lihakset heikentyisivät, jos pitäisit jatkuvasti tukiliiviä keskivartalon ympärillä! Tutkimukset osoittavat, että jalkaterän lihaksiston harjoittelu vähentää selvästi riskiä rasitusvammoihin, ja lisäksi ne tehostavat juoksuaskeleen voimantuottoa. Ja paljasjalkajuoksu onkin jalkaterätreeniä aivan parhaimmillaan!

Jos haluat kokeilla paljasjalkajuoksua, tee näin:

  • Valitse paljasjalkajuoksuun ensin alusta, joka on tasainen ja helppokulkuinen. Nurmikenttä, pururata tai yleisurheilukentän juoksurata toimii aluksi hyvin, mutta jalkojen totuttua saatat pärjätä epätasaisemmallakin alustalla.
  • Ujuta paljasjalkajuoksu lenkkarilenkin lomaan. Heti kun sopiva alusta tulee vastaan, riisu kengät ja sukat käteen ja juokse.
  • Ensimmäisellä kerralla 5-15 minuuttia riittää. Vaihda kenkiin heti, jos tunnet kipua, rakkoa tai kuumotusta. Laatu korvaa määrän!
  • Jos kokeilu ei aiheuta kipuja, voit lisätä matkaa muutamalla minuutilla viikossa. Jos kipua tuntuu, pidä taukoa. Kuuntele jalkojasi, ne kertovat kyllä milloin paljasjalkajuoksumäärät ovat sopivia ja milloin on syytä pitää taukopäiviä.

    Paljasjalkajuoksussa kiinnitä huomiota tekniikkaan:
  • Pidä hyvä ryhti, pakarat aktiivisena ja lantio suorassa. Pidä hartiat rentoina.Pidä keskivartalo napakkana. Pieni jännitys pakaroissa ja alavatsassa pitää lantion hyvässä asennossa.
  • Laskeudu maahan päkiöillä, varpaat hieman nostettuina. Heti päkiän perässä maahan osuu kantapää ja varpaat. Jalkaterän pitää laskeutua maahan kunnolla, älä siis sipsuttele pelkillä päkiöillä, vaan myös kantapää käy maassa. Ajattele, että jalka ei iskeydy maahan - se vain koskettaa maata!
  • Pidä askeltiheys nopeana ja askelpituus lyhyenä. Pyri nostamaan jalka irti maasta saman tien, kun se on lasketunut. Vältä pomppimista.

Haluatko lisää motivoivia juttuja juoksusta? Tilaa Juoksuklubin uutiskirje!

Saat lisää juoksuun liittyviä vinkkejä ja artikkeleita sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa, kun tilaat Juoksuklubin uutiskirjeen. Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit perua tilauksen milloin haluat.