Juoksijan kehonhuolto on muutakin kuin venyttelyä

Juoksijalle kehonhuolto on tärkeä osa palautumista ja vammojen ehkäisyä. Venyttelyn lisäksi on monia muitakin tapoja huoltaa lihaksia, joista voi luoda palauttavia ja rentouttavia hetkiä omaan arkeen. Tässä blogissa kerromme tapoja huoltaa kehoa niin juoksulenkin yhteydessä kuin osana arkea.

Kehonhuolto osana juoksuharjoituksia

 

  • ENNEN LENKKIÄ: Jos koet että tarvitset, tee ennen juoksuharjoitusta vain lyhyitä venytyksiä. Hyvällä alkuverryttelyllä, kenties muutamilla avaavilla liikkeillä ja juoksukoordinaatioliikkeillä saa jo kehon hyvin vetreäksi.
  • LENKIN JÄLKEEN: Muista loppuverryttely, joka aloittaa jo kehon palautumisen. Jos haluat venytellä heti lenkin perään, voit tehdä lyhyet palauttavat venytykset päälihasryhmille: etureisille, lonkankoukistajille, takareisille, pohkeille ja pakaroille.
  • Illalla suihkun ja illallisen jälkeen on vuoro pidemmille venytyksille, jotka voivat olla noin 30 sekunnin mittaisia tai pidempiä. Nämä venytykset lisäävät liikkuvuutta. Huomioi kaikissa venytyksissä, että teet rentoja hyvältä tuntuvia liikkeitä, ei niin että liike sattuu. 

Luo oma kehonhuollon rutiinisi - iltaisin pieni venyttely ja rauhoittuminen voi myös parantaa unenlaatua. 

 

Mitä muuta kehonhuolto on kuin venyttelyä?

Palautuminen on tärkeä osa kehonhuoltoa. Jos arki on kiireistä ja uni jää vähäiseksi, venyttelyllä ei pitkälle pötkitä! Kehonhuoltoa ja palautumista tehostaakseen arkeen kannattaa ujuttaa myös seuraavia lajeja, aktiviteetteja rentoutumishetkiä, jotka huoltavat niin kehoa kuin mieltä. Etenkin talviaikaan ovat seuraavat sisätiloissa tapahtuvat aktiviteetit ihanaa arjen luksusta pimeän keskellä.

 

Yhdistä juoksuharjoitteluun pilatesta, joogaa ja muita kehonhultolajeja

Venyttelyn lisäksi on olemassa lukuisia muitakin lajeja, jotka ovat erinomaisia kehonhuoltoon. Jooga, pilates ja Body Balance -tyyppiset harjoitukset tekevät hyvää lihaksille yhdistäen dynaamista ja staattista liikettä.

 

Joko kokeilit Juoksuklubin Juoksijan pilateskurssia?

 

Putkirullaus hieroo kehoa

Salilla tai kotona olet saattanut nähdä rullaukseen tarkoitetun pehmeän putken. "Putkirullaus" laittaa nesteen liikkeelle lihaksissa. Muista, että rullailun tulisi rentouttaa, ei sattua. Tee kevyttä rullausta kohti sydäntä ja pikkuhiljaa keho alkaa sietää vahvempaa rullausta.

 

Säännöllinen hieronta palauttaa ja ehkäisee vammoja

Hieronnalla tai muulla kehoterapialla on palauttava ja lihaskuntoa ylläpitävä vaikutus. Hieronta on monelle tärkeä osa vammojen ehkäisyä ja hoitoa. Jos oma keho kaipaa hierontaa, kannattaa hoidossa käydä säännöllisesti esimerkiksi kerran kuukaudessa. Muista myös palautua hieronnan jälkeen kunnolla 1-2 päivää. Hieronta auttaa myös tuntemaan oman kehon paremmin, mitkä lihakset kiristävät ja miltä tuntuu, kun kireydet hieronnalla helpottavat.

 

Lenkkisauna ei ole turha keksintö!

Saunominen on myös hyvää kehonhuoltoa, joka on myös osoitettu tieteellisestikin. Saunominen palauttaa ja rentouttaa - ei siis ihmekään, että lenkkisauna konsepti on niin suosittu!

 

Monet urheilijat vannovat kylmävesiuinnin nimiin  

Talviuinti, avantouinti, kylmäuinti - rakkaalla lapsella on monta nimeä! Kylmäuinti on kasvattanut suosiotaan viime vuosina kaikenikäisten joukossa, kertoo lajia koordinoiva Suomen Latu. Luonnonläheinen, hurjakin harrastus edistää tutkitusti verenkiertoa ja laitta hormonit "hyrräämään". Säännöllinen harrastaminen Suomen Ladun asiantuntijoiden mukaan mm. tehostaa lihasten palautumista, helpottaa lihasten ja nivelten tulehduksia lisäämällä paikallisverenkiertoa, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja vahvistaa verenkiertoa. Jos avanto tuntuu liian hurjalta tai lähimmälle avannolle on matkaa, voi myös kylmällä suihkulla saada saman vaikutuksen aikaan. Lue lisää talviuinnin terveysvaikutuksista. 

 

Näitä rentouttavia hetkiä arkeen ujuttamalla myös juoksuharjoittelua voi kehittää systemaattisesti ja saada lihakset palautumaan harjoittelun ohessa! Mitkä ovat sinun parhaat kehonhuolto- tai palautumisvinkkisi?

 

 

Haluatko lisää motivoivia juttuja juoksusta? Tilaa Juoksuklubin uutiskirje!

Saat lisää juoksuun liittyviä vinkkejä ja artikkeleita sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa, kun tilaat Juoksuklubin uutiskirjeen. Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit perua tilauksen milloin haluat.