juoksutapahtumaan valmistautuminen

Näin valmistaudut juoksutapahtumaan - vinkit 2-3 päivälle ennen juoksua + h-hetkelle

 

Monen mielestä juoksutapahtumat ovatkin koko harrastuksen suola: onnistumiset ja toisten samanhenkisten kanssa kokoontuminen oman harrastuksen pariin luo hyviä muistoja, jotka kantavat aina marraskuun pimeyteen asti. Juoksutapahtumia ja juostavia matkoja on monenlaisia, kannustamme lämpimästi osallistumaan!

 

Tästä jutusta voit lukea tärkeimpiä vinkkejä siihen, miten juoksutapahtumaan kannattaa valmistautua!

  1.   Vähennä treenimääriä

Vähennä viimeisellä viikolla ennen kisaa harjoittelumääriä merkittävästi. Keho tarvitsee aikaa palautumiseen ja erityisesti kokomaratonia ennen myös energian kertymiseen kilpailua varten. Tee muutamia lyhyitä ja kevyitä juoksuja ylläpitääksesi juoksutuntumaa, mutta vältä raskaita harjoituksia tai pitkiä matkoja. Myös voimaharjoittelusta voi pitää kisaviikon ajan taukoa, ja aivan ehdottomasti kannattaa välttää uusia lajikokeiluja, joista jalat saa helposti kipeäksi moneksi päiväksi.

 

  1. Syö hyvin

Ruokavalio on tärkeässä asemassa viimeisten päivien valmistautumisessa – sitä enemmän mitä pidemmälle matkalle olet starttaamassa. Syö terveellistä, tasapainoista ja helposti sulavaa ruokaa. Kiinnitä erityistä huomiota hiilihydraattien saantiin, jotta lihasten energiavarastot ovat täynnä kilpailua varten. Vältä uusia ruokia tai kokeilemista, jotka saattavat aiheuttaa vatsavaivoja.

 

  1. Juo riittävästi vettä

Nesteytys on tärkeää sekä harjoittelussa että kilpailussa. Juo riittävästi vettä viimeisinä päivinä ennen tapahtumaa varmistaaksesi, että olet hyvin nesteytetty. Vältä alkoholia ja suuria annoksia kofeiinipitoisia juomia, jotka voivat aiheuttaa kuivumista – rutinoituneen kahvinjuojan ei kuitenkaan kannata lopettaa kahvin juomista kokonaan, ja myös kisa-aamuna voi kahvikupin juoda jos se kuuluu omiin aamurutiineihin.

 

  1. Huolehdi unesta

Uni on erittäin tärkeää palautumisen kannalta. Pyri saamaan riittävästi unta viimeisinä päivinä ennen tapahtumaa. Tämä auttaa kehoa ja mieltä virkistymään sekä valmistautumaan fyysisesti ja henkisesti rasittavaan kilpailuun. Muista kuitenkin, että yksi huonosti nukuttu yö ei vielä vaikuta suorituskykyyn – älä siis välitä vaikka kisajännitys saisi sinut nukkumaan huonosti kisaa edeltävän yön!

 

  1. Tarkista varusteet

Tarkista kaikki kilpailuun tarvitsemasi varusteet hyvissä ajoin ennen kilpailua. Varmista, että juoksukengät ovat kunnossa: parhaat kisakengät eivät ole ihan uudet mutta ei myöskään liian vanhat ja kuluneet. Varsinkin maratonille starttaavan kannattaa testailla kisaa edeltävillä pitkillä lenkeillä myös muut varusteet, kuten juoksupaita, housut ja sukat, jotta tiedät, että ne ovat mukavia eivätkä hierrä.

 

  1. Rentoudu

Jos mahdollista, vältä tapahtumaa edeltävinä päivinä suurta stressiä ja kuormitusta. Rentoudu, lepää, kävele luonnossa ja tee vaikka mindfullnessharjoituksia.

 

  1. Tee suunnitelma tapahtumapäivää varten

Suunnittele etukäteen kisapäivän aikataulu ja valmistelut. Tiedä, missä ja milloin sinun tulee olla kisapaikalla, mistä ja milloin noudat kisanumeron, missä säilytät tavaroita juoksun ajan. Tutustu juoksureittiin. Mieti myös, miten saat riittävästi ravintoa ja nestettä ennen kilpailua.

 

Tsemppiä juoksutapahtumiin! Löydät audiomuotoiset juoksuohjelmat Juoksuklubista aloittelijalle, 10km tähtäävälle ja puolimaratonille, jotka valmistavat sinut juoksutapahtumaan!

Haluatko lisää motivoivia juttuja juoksusta? Tilaa Juoksuklubin uutiskirje!

Saat lisää juoksuun liittyviä vinkkejä ja artikkeleita sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa, kun tilaat Juoksuklubin uutiskirjeen. Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit perua tilauksen milloin haluat.