Miksi en kehity juoksussa? Vältä juoksuharjoittelun yleiset virheet!

Juoksu voi olla uskomattoman palkitsevaa, mutta joskus saattaa tuntua siltä, että kehitys junnaa paikallaan. Saatat juosta säännöllisesti, mutta silti tuntuu, että kuntosi ei kehity odotetulla tavalla. Tähän ongelmaan saattaa löytyä ratkaisu tarkastelemalla juoksuharjoittelun tapoja ja välttämällä yleisiä virheitä.

Yksi yleinen virhe juoksuharjoittelussa on tasapaksu juoksuharjoittelu. Se tarkoittaa sitä, että jokainen lenkki tulee juostua suunnilleen saman pituisena ja samaa vauhtia. Vaikka tällainen harjoittelu ylläpitääkin peruskuntoa, se saattaa johtaa siihen, että kehitystä ei enää tapahdu, jos lenkin tuoma ärsyke pysyy samana. Tässä muutama tyypillinen haaste ja vinkkejä, miten voit saada lisää vaihtelua lenkkeihisi:

1. Samalla teholla harjoitteleminen

Monipuolisuus on avain kehitykseen. Ennen lenkille lähtöä mieti, millainen lenkki tänään olisi tarpeen. Onko kyseessä reipas vauhtikestävyyslenkki, intervalleja vai kevyt palauttava lenkki? Pyri vaihtelemaan lenkkien tehoja, jotta saat erilaisia ärsykkeitä kehollesi. Muista, että hitaat lenkit tulisi juosta hitaasti ja kovat lenkit kovempaa. Tavoittele laajaa vauhtiskaalaa, jotta hitaan ja reippaan lenkin välillä on selkeä ero.

2. Samanpituiset lenkit

Et tarvitse aina tuntikausien lenkkejä kehittyäksesi juoksijana. Lyhyemmätkin lenkit voivat olla erittäin tehokkaita, etenkin jos niihin sisältyy nopeampaa juoksua tai intervalleja. Älä siis aliarvioi lyhyitä lenkkejä, mutta pidä myös huolta siitä, että säännöllisesti teet pidempiä lenkkejä saavuttaaksesi kestävyystavoitteesi.

3. Intervalliharjoitusten puute

Tasavauhtisten lenkkien lisäksi kannattaa tehdä erilaisia intervalliharjoituksia. Intervalliharjoitukset, joissa vaihtelevat reippaat juoksupätkät ja palauttavat hölkkä- tai kävelyjaksot, voivat olla erittäin tehokkaita kehittämään niin nopeutta kuin kestävyyttäkin. Lisäksi ne tuovat vaihtelua harjoitteluun ja pitävät motivaation korkealla.

4. Et tiedä miten harjoitella

Ota harjoittelun punaiseksi langaksi Juoksuklubin valmennuskurssi. Juoksuklubin harjoituksissa toteutuvat kaikki edelliset kohdat. Valitsemalla omaan tasoon ja omiin tavoitteisiisi sopivan juoksukurssin tiedät aina, että jokainen harjoitus on osa tarkoin suunniteltua valmennuskokonaisuutta. Juoksuklubin asiakkaat kiittävät myös helppoutta: sinun ei tarvitse lukea ohjeita ennen lenkille lähtöä vaan lenkkiin riittää lenkkarit jalkaan ja kuulokkeet korviin - kuulokkeista kuulet koko ohjatun harjoituksen ohjeineen ja treenimusiikkeineen.


Haluatko lisää motivoivia juttuja juoksusta? Tilaa Juoksuklubin uutiskirje!

Saat lisää juoksuun liittyviä vinkkejä ja artikkeleita sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa, kun tilaat Juoksuklubin uutiskirjeen. Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit perua tilauksen milloin haluat.