Kevät kutsuu juoksemaan - vinkit juoksun aloittamiseen talvitauon jälkeen!

Lumet sulavat, tiet kuivuvat, aurinko paistaa ja lopulta hiekatkin lakaistaan kaduilta. Kadut suorastaan kutsuvat juoksemaan! Onko tuttu tunne?

Juoksun aloittaminen talvitauon jälkeen

Kevätauringon paistaessa monet kaivavat juoksulenkkarit kaapista esiin ja innostuvat lähtemään lenkille. Mikäs onkaan sen parempaa, kuin ihanat juoksulenkit kevätsäässä, mutta samaan aikaan keväisessä juoksuinnostuksessa piilee myös riskinsä.

Jos olet jaksanut käydä säännöllisesti lenkillä talven tuiskuissa ja jääkentillä, on hatunnoston paikka, sillä silloin keho on valmiimpi nauttimaan keväisistä aurinkolenkeistä. Jos talven juoksut on kuitenkin jääneet vähemmälle, muista varoa seuraavia keväisen juoksuinnostuksen vaaranpaikkoja:

1. Liian pitkät lenkit

Jos lähdet lenkille ensimmäistä kertaa tauon jälkeen (tai koskaan), älä juokse liian pitkää lenkkiä. Anna jalkojen tottua juoksuun ensin muutamalla ihan lyhyellä lenkillä, ja pidennä vasta sitten pikkuhiljaa lenkin kestoa.

2. Liian kovaa juokseminen

Monen juoksijan kevätinnostus lopahtaa siihen, että juoksu tuntuukin pahalta. No ilmankos, sillä mahdoitkohan juosta liian kovaa? Jarruta vauhtia ja aloita hyvin hitaasti, niin fiiliskin pysyy parempana ja lenkille tekee mieli lähteä uudelleenkin! Myös kävely-juoksu-vuorottelu toimii tähän loistavasti.

3. Liian usein juokseminen

Jos et ole juossut pitkään aikaan, täytyy jokaisen lenkin jälkeen antaa elimistölle mahdollisuus palautua juoksun rasituksesta, jottei kuormitus kasaannu ja juoksuharrastus pääty rasitusvammaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että jokaisen juoksupäivän jälkeen kannattaa pitää lepopäivä juoksusta. Aluksi kannattaa juosta korkeintaan 3 kertaa viikossa, ja niistäkin lenkeistä osa voi olla pidempiä ja osa lyhyempiä. 

Tarkista juoksuvarusteet

Vielä viimeisenä tärkeänä muistutuksena kannattaa juoksuvarusteet käydä läpi. Olisiko kenties juoksulenkkarit päivityksen tarpeessa? Hyvät juoksukengät on juoksijan tärkein työkalu, ja ainoa varuste, jonka kanssa voit väärillä valinnoilla aiheuttaa itsellesi pahimmillaan jopa rasitusvammoja.

Pidä siis huolta, että juoksulenkkarit on ominaisuuksiltaan juuri omaan jalkaan sopivat ja että niiden vaimennus- ja tukiominaisuudet ei ole ajan tai käytön myötä liian kuluneet!

Tutustu Juoksuklubin kurssivalikoimaan ja valitse itsellesi sopiva ohjelma kevään lenkeille!

Haluatko lisää motivoivia juttuja juoksusta? Tilaa Juoksuklubin uutiskirje!

Saat lisää juoksuun liittyviä vinkkejä ja artikkeleita sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa, kun tilaat Juoksuklubin uutiskirjeen. Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit perua tilauksen milloin haluat.